Madeleines

Stamani ho deciso di darvi il buongiorno così, con una ricetta facilissima: le madeleines.
Questi semplici dolcetti sono un po’ l’emblema del ricordo e della coccola dell’ora del tè, per Proust sono state l’inizio di un romanzo, per voi, oggi, l’inizio della mattinata.

This morning I decided to tell you good morning with an easy recipe: the madeleines.
These simple cakes are the emblem of remembrance and cuddles of the Tea Time, for Proust they have been the beginning of a novel, for you, today, the beginning of the morning.

Adoro il loro profumo d’arancia e la loro consistenza spugnosa, adattissima ad assorbire l’aroma di qualsiasi tè o infuso che ne esaltino il sapore.

Ingredienti

  • 3 uova
  • 150 gr zucchero
  • la scorza di un’arancia
  • 80 gr burro salato
  • 150 gr farina
  • mezzo cucchiaino di lievito per dolci

Accendete il forno a 190°C e fatelo preriscaldare. Intanto montate le uova insieme allo zucchero fino a raggiungere una consistenza spumosa. Aggiungete la scorza dell’arancia, la farina, il lievito e, mescolando dall’alto verso il basso, il burro fuso a poco a poco.
Imburrate con burro fuso gli stampi per le madeleines e infornate per 10 minuti.
La perfetta madeleine deve avere la “pancia”, perciò è meglio far raffreddare il composto prima di informarlo, per dare una bella botta di calore e farle crescere.
Vanno gustate rigorosamente col tè, ma nulla vieta di glassarle col cioccolato o mangiarle con la marmellata.

I love their orange scent and their spongy texture, perfectly suited to absorb the flavor of any tea or infusion to enhance their flavor.

Ingredients

  • 3 eggs
  • 150 gr sugar
  • the zest of one orange
  • 80 g salted butter
  • 150 gr flour
  • half a teaspoon of baking powder

Preheat the oven to 190°C. Meanwhile, whisk the eggs with the sugar until it reaches a foamy consistency. Add the orange zest, flour, baking powder and stir from the top down, melted butter little by little.
Grease the madeleines molds with melted butter and bake them for 10 minutes.
The perfect madeleine must have the “belly”, so that is better to let the mixture cool before bake it, to give a nice hit of heat and grow them.
Should be enjoyed strictly with the tea, but nothing prevents eat them with jam or chocolate.

Grazie per esser passato da me  || Thanks for reading 

 
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Francesca Giagnorio

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Francesca Giagnorio

Francesca Giagnorio. May, 13, 1993. Fashion, beauty and life lover.

9 commenti

  1. Serena Reale in 24/10/2013 il 09:08

    Ottimo post 🙂 devo provare a farli 🙂
    ora mi scrivo la ricetta speriamo che vengano buoni 🙂
    http://mywonderrfulworld.blogspot.it/

  2. Adriana Bernabé in 24/10/2013 il 11:38

    I love this!! I´m a big fan, I´m gonna try it with the orange version like you, as I always use lemon instead! Cant wait.
    Kisses

    Fashion Avenue by Adriana
    http://fashionavenueabc.blogspot.com.es/

  3. Bbonton in 24/10/2013 il 12:05

    Io ne vado matta (sono super golosa)! Perfette con il tè alla vaniglia!

    Buona giornata!
    Barbara

    http://www.bbonton.it

  4. ELISA in 24/10/2013 il 14:32

    quando mi inviti a colazione da te Francy????
    Ti aspetto da me, nuovo post!
    Nameless Fashion Blog
    Nameless Fashion Blog Facebook page

  5. What Kenny Hearts in 24/10/2013 il 20:15

    this is such a lovely post dear! This looks very delicious. Already excited to see your future posts.

    xoxo;
    What Kenny Hearts, a Lifestyle Blog by Kenny.

  6. Alessandra Heidelberg in 24/10/2013 il 20:25

    che bontà!!! Le voglio provare!
    Alessandra
    http://www.alessandrastyle.com

  7. SLB * in 25/10/2013 il 08:57

    delicious !

  8. Katherine Unique in 26/10/2013 il 17:26

    Wow! What can I say? … intimidates me! I must try it! Looks yummy!
    Great post! I congratulate the ability and talent to curiosity to me!
    I will always be coming back for more: *

    Regards,
    Katherine Unique

  9. Vittoria Gallacci in 27/10/2013 il 13:20

    Buone le madeleines France! 🙂 ♥ ♥

    Vittoria from 5 IN THE MORNING
    http://vittoriafiveinthemorning.blogspot.it/2013/10/cavallino.html

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